Ege Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından düzenlenen "Kurumsal Akreditasyon ve Dış Değerlendirme Programları 2024 Yılı Değerlendirici Eğitimi" toplantısına ev sahipliği yaptı. Ege Üniversitesi sosyal tesislerinde gerçekleşen etkinlikte, üniversitenin kalite politikaları, akreditasyon çalışmaları ve sürdürülebilirlik hedefleri ele alındı.
Kaliteyi kurum kültürü haline getirmek
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, açılış konuşmasında, üniversitenin küresel rekabette geri kalmamak adına kaliteyi bir kurum kültürü haline getirdiklerini belirtti. "Kalite politikaları ekseninde yürüttüğümüz disiplinli çalışmalar neticesinde, akredite program sayımızı 2017'deki 11'den bugün itibariyle 53’e çıkardık" diyen Budak, üniversitenin Kurumsal Tam Akreditasyon Programı'na dahil edilmesiyle büyük bir başarı elde ettiklerini vurguladı.
Tam akreditasyon başarısı
Ege Üniversitesi, YÖKAK tarafından verilen 5 yıllık Kurumsal Tam Akreditasyon belgesini alan Türkiye'deki ilk devlet üniversitesi olarak öne çıkıyor. Bu süreçte başlatılan çalışmalar, üniversitenin tüm kalite süreçlerinin tek bir çatı altında yürütülmesini sağlayan Kalite Koordinatörlüğü’nün kurulmasıyla sonuçlandı. Budak, bu yapının kalite, akreditasyon ve sürdürülebilirlik süreçlerini takip ettiğini belirterek, “Bu başarıları sürdürülebilir kılmak büyük önem taşıyor" dedi.
Kalite belgeleri ve uluslararası rekabet
Rektör Budak, üniversitenin kazandığı uluslararası kalite belgelerine de dikkat çekerek, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgelerini almalarının küresel rekabette önemli bir adım olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosuna en fazla sahip üniversiteler arasında yer almanın da Ege Üniversitesi’nin başarısını kanıtladığını ifade etti.
YÖKAK'ın kalite güvencesi hedefleri
Toplantıda konuşan YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, YÖKAK’ın yükseköğretimde kalite güvencesini sağlamaya yönelik faaliyetlerinden bahsetti. Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarının kalite standartlarını geliştirmek için sürdürülen çalışmalara dair bilgi veren Kocabıçak, üniversitelerin küresel standartlara ulaşması gerektiğinin altını çizdi.