Japonya’da Minami Kyushu Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, sadece erkek tırtılları hedef alan ve ölümlerine yol açan yeni bir virüs keşfedildi. SIMKV adı verilen bu virüs, doğal seçilimde dişilere avantaj sağlıyor ve böcek popülasyonunu dengeleyebilir.

Erkekleri hedef alan gizemli virüs

Japon bilim insanları tarafından keşfedilen ve yalnızca erkek tırtılları öldüren SIMKV virüsü, zararlı böcek popülasyonlarını kontrol altına alma potansiyeli ile büyük ilgi uyandırdı. Virüs, dişi tırtılların hayatta kalmasına izin verirken, erkek tırtılların ölümüne neden oluyor ve böylece dişilere evrimsel bir avantaj sağlıyor.

SON DAKİKA: İsrail'de restorana silahlı saldırı! SON DAKİKA: İsrail'de restorana silahlı saldırı!

Virüsün keşfi ve ilk bulgular

Minami Kyushu Üniversitesi'nde araştırma teknisyeni olan Misato Terao'nun gözlemiyle başlayan keşif, böcek fizyoloğu Yoshinori Shintani’nin laboratuvarında yapılan araştırmalarla devam etti. Terao, üniversitenin terasında dikkatini çeken bir grup tırtılı Shintani’ye teslim etti. Araştırmalarda, tırtılların tamamının dişi olduğu ortaya çıkınca Shintani, dişi tırtıllarla erkekleri çiftleştirdi. Ancak 13 nesil boyunca sadece 3 erkek tırtılın hayatta kalması dikkat çekti ve "Erkek Katili" virüsün varlığı fark edildi.

SIMKV'nin etkileri ve yayılımı

Virüs, tırtılların hücrelerinin sitoplazmasında yapılan incelemeler sonucunda anneden yavrulara geçtiği tespit edildi. Shintani, bu virüsün tırtılların üremesine olanak tanıdığını ancak erkeklerin hayatta kalmasını engellediğini belirtti. Dişiler, bu virüs sayesinde doğal seçilimde avantaj kazanıyor. Virüsün tırtılların popülasyon kontrolünde nasıl bir rol oynayacağı merak konusu olurken, Shintani ilaçlarla virüsün yok edilemediğini de ekledi.

Doğal seçilimde dişilere avantaj

SIMKV’nin dişilere sağladığı evrimsel avantaj, zararlı böcek popülasyonlarının kontrolünde yeni bir yöntem olarak değerlendiriliyor. Virüs, tırtılların erkeklerini öldürürken dişilerin hayatta kalmasına izin veriyor ve bu durum, dişi tırtılların çoğalmasına olanak tanıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ