İzmir'in köklü tarım geleneğine sahip ilçesi Urla'da, 2.600 yıllık Geleneksel Bağbozumu Şenliği coşkuyla başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, şenliğin açılışında tarımın korunmasının ve sürdürülebilirliğinin önemine dikkat çekti.

Geleneksel Bağbozumu Şenliği

Urla, binlerce yıllık tarım geleneğini bir kez daha kutlamak için Geleneksel Bağbozumu Şenliği'ne ev sahipliği yapıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, Urla Kaymakamı Mustafa Gözlet ve birçok yerel yönetici ve vatandaşın katıldığı şenlik, Urla Belediyesi önünde düzenlenen kortejle başladı.

Urla’da 2.600 Yıllık Gelenek Sürdürülüyor0

Kortejde, 2.600 yıllık geleneği temsilen rahvan atların geçişi ve traktörler eşliğinde üzüm, incir, kavun, karpuz üreticilerinin gösterileri yer aldı. Genç çiftçilerin katılımıyla gerçekleşen korteji Başkan Dr. Cemil Tugay ve protokol heyeti selamladı. Kortejin ardından Urla Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen açılış töreni, Urla Halk Oyunları ekibinin sergilediği zeybek gösterisiyle devam etti.

Urla’da 2.600 Yıllık Gelenek Sürdürülüyor1

"Urla’yı geliştirmek demek Urla’yı korumak demektir"

Açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, tarımın Türkiye’de karşı karşıya kaldığı zorluklara dikkat çekti. Tugay, “Ülkemizde tarımda önemli sorunlar yaşanıyor. Çiftçilerimizin bu sıkıntıları aşabilmesi için yerel yönetimler olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. İzmir’in tüm tarım alanlarında envanter çalışmaları yürütüyoruz. Urla gibi bir gastronomi merkezi, aynı zamanda tarımın korunmasıyla varlığını sürdürebilir. Urla’yı geliştirmek demek, Urla’yı korumak demektir” dedi.

Konak Belediyesi'nden parklarda yenileme hamlesi Konak Belediyesi'nden parklarda yenileme hamlesi

Urla’da 2.600 Yıllık Gelenek Sürdürülüyor00

Yerel yönetimlerden çiftçilere destek

Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, şenlikte yaptığı konuşmada, tarımın ülkenin temel taşlarından biri olduğuna vurgu yaparak, “Binlerce yıldır bu toprakların sembolü olan tarım ürünlerimizi ithal etmek zorunda kalmamalıyız. Çiftçilerimizin topraklarına sahip çıkabilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile el ele verdik. Üreticimizi desteklemek için kararlı adımlar atıyoruz” diye konuştu. Balkan, ayrıca Urla’da tarım arazilerinin korunması için kararlılıkla çalışacaklarını ve bu arazileri imara açmayacaklarını belirtti.

Urla’da 2.600 Yıllık Gelenek Sürdürülüyor

Toplumsal dayanışmanın simgesi

Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan ise şenliğin sadece bir ürün toplama etkinliği olmadığını, aynı zamanda toplumsal dayanışmanın bir simgesi olduğunu ifade etti. Uslucan, orman yangınları nedeniyle yaşanan kayıplara değinerek, Urla halkının yanan bölgelerde yapılaşmaya izin vermeyeceğini ve yeşil alanları geri kazandırmak için çalışacaklarını söyledi.

Şenlik kapsamında düzenlenen ürün yarışmasında, sebze, meyve, çiçek ve hayvancılık kategorilerinde dereceye giren 85 çiftçiye ödülleri takdim edildi. 

Kaynak: BÜLTEN